trakų 
istorijos 
muziejus
Renginiai, naujienos

Pergalės Žalgirio mūšyje atminimo įamžinimas

Pergalės Žalgirio mūšyje atminimo įamžinimas

1410 m. liepos 15 d. netoli Tanenbergo ir Grunvaldo (Žalgirio) vyko Žalgirio mušis,- mūšis tarp jungtinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės pajėgų ir Teutonų ordino. Tai buvo vienas didžiausių Viduramžių riterių kariuomenių mūšių ir laikomas svarbiausia pergale visame LDK gyvavimo laikotarpyje. Jis yra laikomas nacionaliniu pasididžiavimu, reikšmingu simboliu kovai prieš įsibrovėlius. Politinis jungtinių pajėgų vadovas buvo Lenkijos karalius Jogaila, mūšio lauke kariuomenei vadovavo Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas.

Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol Žalgirio mūšio vietoje nėra deramo pergalės įamžinimo ženklo nuo Lietuvos žmonių, Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė ir Lietuvos kariuomenės Rezervo karių asociacija iškėlė iniciatyvą visuomeniniais pagrindais sukurti paminklinį pergalės įamžinimo atminimo akmenį su Vyčiu. Šį akmenį su užrašu „Nuo dėkingos Lietuvių tautos už Pergalę“ numatyta pastatyti Grunvaldo lauke Lenkijoje, minint 610- tąsias pergalės Žalgirio mūšyje metines. Visų rėmėjų sąrašas bus perduotas saugojimui Vytauto Didžiojo karo muziejui Kaune, kopija bus perduota saugojimui Valdovų rūmuose Vilniuje. Kita kopija bus patalpinta į specialią kapsulę kuri bus įmūryta į paminklinio akmens pamatą. Šiuo metu jau atlikta virš pusės akmens rengimo darbų. Kviečiame prisidėti prie aukų rinkimo paminklinio akmens parengimui ir pastatymui Žalgirio mūšio lauke. Luminor banke atidaryta speciali sąskaita aukų rinkimui. Pavadinimas – Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacijos Panevėžio apskrities skyrius.

Sąskaitos numeris LT36 4010 0510 0425 8436

Asmenims, norintiems prisidėti prie aukų rinkimo, gali būti išduoti aukų rinkimo lapai. Jeigu į sąskaitą pervedama suma, surinkta iš keleto žmonių, atsiuntus informaciją, kiek kas aukojo, į aukų rinkimo Iapus bus įrašyta informacija apie kiekvieną aukojusį asmenį ar organizaciją.

Prireikus, kreiptis į Vilniaus įgulos karininkų ramovės vedėją Romą Žibą tel. 8 64045381, e. adresas romas.zibas@kam.lt

trakų 
istorijos muziejus

darbo laikas

Kovas, balandis,
spalis, lapkritis
II-VII 10:00 – 18:00 val.

Gegužė – rugsėjis
I – VII 10:00 – 19:00 val.

Gruodis – vasaris
III – VII 10:00 – 18:00 val.

kontaktai

Tel:+370 528 55297
Įmonės kodas: 190757189
Kęstučio g. 4
Trakai, LT – 21104

sprendimas

© 2020 Trakų istorijos muziejus
Privatumo politika