trakų 
istorijos 
muziejus
Parodos

Oksanos Brenzovich (Ukraina) meninis projektas „The Blue“

Oksanos Brenzovich (Ukraina) meninis projektas „The Blue“

Ukrainiečių menininkės Oksanos Brenzovich kūryba – tai apgalvotas ir emocingas dialogas su žiūrovu, kuriame kalba išreiškiama per plačią spalvų paletę ir gilias amžinųjų simbolių reikšmes. Jos tapybines kompozicijas atspindi galingos spalvų bangos, kurios tarsi išsilieja ant drobės, aplenkdamos pačios menininkės mintis ir judėjimą. Oksana Brenzovich – progresyvi, šiuolaikinė Ukrainos menininkė, Užkarpatės meno mokyklos atstovė, susiformavusi veikiant įvairioms Europos kultūroms, kur vyrauja Vakarų Europos meno tradicijos, priešingai nei agresyvus socialistinis realizmas, daugelį dešimtmečių vyravęs rytiniuose Ukrainos regionus ir suniveliavęs talentingų ukrainiečių kūrybinių paieškų gilumą ir apimtį.

Oksanos Brenzovich kūryba pasižymi ypatinga, tradicine Užkarpatės spalvų gama ir emocijų vaizdavimo išraiška. Ji yra prestižinio visos Ukrainos apdovanojimo „3-iojo tūkstantmečio moteris“ laureatė. Menininkės paveikslai buvo pristatyti dviejose personalinėse parodose Kyjivo istorijos muziejuje (2019 m. ir 2021 m.), parodoje „EXPO 2020“ Dubajuje (JAE), taip pat daugelyje parodų ir labdaros aukcionų Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Čekijos Respublikoje, Slovakijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Dalyvavimas pirmajame tarptautiniame Trakų istorijos muziejaus tarptautinių partnerių forume „Trīduum““ Lietuvoje Ukrainos menininkui yra garbė ir didelė motyvacija. Mergelės Marijos Užtarimo šventės, kurią Ukraina šiemet pirmą kartą kartu su visais krikščionimis švenčia spalio 1 d., išvakarėse atidaromam forumui Trakų istorijos muziejuje Oksana Brenzovich pristato meno projektą „The Blue“.

Parodoje pristatoma paveikslų serija, kurioje dominuoja įvairūs mėlynos atspalviai – nuo ​​ryškiai mėlynos ir turkio iki gilios karališkos mėlynos. Žymus menininkas Žanas Miro mėlyną pavadino „svajonių spalva“. Oksanai ji yra „jos vilčių spalva“. Simboliška, kad ši mėlyna spalva yra Ukrainos (auksinio trišakio fonas) ir Lietuvos (Vyčio skydo spalva) herbuose, demonstruodama bendras mūsų šalių reikšmes ir vertybes. Abiejų šalių valstybiniuose simboliuose mėlyna spalva asocijuojasi su taika, ramybe ir saugumu. Tai atspindi taikaus gyvenimo ir stabilumo troškimą, taip pat simbolizuoja dangų, reiškia atvirumą ir dvasingumą, aukštų idealų ir laisvių troškimą. Taigi, ši spalva tampa simboliniu tiltu tarp mūsų dviejų tautų.

Taip pat verta paminėti, kad nuo XII a. visoje Europoje paplito tikėjimas mėlynos spalvos dieviška prigimtimi, o Mergelė Marija, Dangaus Karalienė, dažnai buvo vaizduojama šviesiai mėlynais drabužiais. Ši spalva turi įvairiavertę simboliką, o pagrindinė dvasinė prasmė didžiosios šventės išvakarėse slypi Mergelės Marijos paveiksle, nešančioje ne tik apsaugą ir globą, bet ir viltį. Tikėkimės taikos, atgimimo ir tautų dvasinio išgydymo.

Epicentriniame projekto paveiksle pavaizduota „Marijos arka“, judanti per beribę erdvę, kurioje dangus susilieja su jūra į vieną energijos srovę – mėlyną Mergelės Marijos apdarą, simbolizuojantį kelią į šviesą ir meilę bei suteikiantį saugumą. Ukrainos ir Europos tautų apsauga. Į galvą nevalingai šauna genialaus lietuvių menininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, vieno mėgstamiausių Oksanos Brenzovich autorių, dangiškojo laivo vaizdas.

Kadaise jo žodžiai apie norą rašyti apie „ne mūsų pasaulio sukūrimą, kaip Biblijoje, o kažkokį kitą – fantastišką“, nuaidėjo ir įsirėžė į jos sielą. Savo kūryboje Oksana atskleidžia žiūrovui savo fantastišką pasaulį, o šiandien jis – mėlynas.

Parodos idėja: Taras Voznyak, Lvivo nacionalinės B. Voznitskio dailės galerijos direktorius, Oksana Brenzovich, menininkė.

Projekto „The Blue“ kuratorės: Tetiana Kostenko, Kyjivo istorijos muziejaus generalinio direktoriaus patarėja, Kyjivo istorijos muziejaus generalinė direktorė (2021–2022), dailės parodų ir renginių organizatorė, meno kuratorė, Ukrainos visuomenės veikėja ir Alvyga Zmejevskienė, Trakų istorijos muziejaus direktorė, muziejininkė, meno parodų ir projektų organizatorė, visuomenininkė.

trakų 
istorijos muziejus

darbo laikas

Kovas, balandis,
spalis, lapkritis
II-VII 10:00 – 18:00 val.

Gegužė – rugsėjis
I – VII 10:00 – 19:00 val.

Gruodis – vasaris
III – VII 10:00 – 18:00 val.

kontaktai

Tel:+370 528 55297
Įmonės kodas: 190757189
Kęstučio g. 4
Trakai, LT – 21104

sprendimas

© 2020 Trakų istorijos muziejus
Privatumo politika